Pikkupaprikan esittely

Alunperin Pikkupaprika oli pelkkä kotisivun osanen, huumoriosio oli varsin pieni, eikä laadussa ollut hurraamista teknisesti tai varsinkaan kieliopillisesti. Huumoripuolen kehittäminen johti kuitenkin siihen, että Pikkupaprika kehittyi omaksi sivukseen vuonna 2001. Aluksi toimittiin dynaamisen dns-palvelun voimin kotitietokoneella sivuja Internetiin palvellen. Oma domain avattiin maaliskuussa 2002.

Jo heti alussa sivusto oli ruma, karu ja sivuston tekstit sisälsivät rutkasti kirjoitus- sekä kielioppivirheitä. Kuviakaan ei juuri ollut, ja nekin harvat kuvatukset olivat laadultaan melkoisen huonoja tai todella surkeita. Kuvien saaminen onkin aina ollut hankalin puoli; itse on hankala sopivia kuvia napsia, ja netistä ei voi noin vain kuvia luvatta keräillä.

Pikkuhiljaa sivuston ulkoasua on kuitenkin kohenneltu kauneusleikkauksilla, joiden määrä saisi monet naiset kateellisiksi. Kuvien määrää on pyritty kasvattamaan, mutta silti pitäen kuvat pienikokoisina sivujen nopean latautumisen säilyttämiseksi. Suuntautuminen hienompaan graafiseen ulkoasuun on kuitenkin kasvanut kokoajan. Ja kun rupeaa olemaan jo kännyköissäkin nopeammat Internet-yhdeydet kuin sivujen alkuaikoina ihmisillä kotona, ei sitä keveyttä tarvitse enää ihan samalla tavalla ajatella.

Kävijämäärät olivat alusta lähtien varsin maltilliset. Hiljaisella liekillä poltettiin kynttilää molemmista päistä, kunnes puolivahingossa tökättiin binäärit oikeaan puuroon. Lokakuussa 2004 ilmestyi nimittäin liikennemerkkejä käsittelevä (parodioiva) sivu. Suksee putkahti ilmapiiriin Sontalaatikko.netin (poistunut linjoilta) toimesta, sinne laitettu linkkivinkki poiki ensimmäiselle kuulle huimat 48044 kävijää, mikä on Pikkupaprikan suosiobarometrissä varsin suuri luku.

Kävijämäärät pompsahtivat siis Pikkupaprikan historiaa silmäillen suorastaan polviin (jos kyse on jättiläisestä). Mukahauska huumori löi itsensä lävitse ja päätyipä liikennemerkit linkkivinkiksi jopa radioon. Myöhemmin liikennemerkit löytyivät myös MikroBitin sivuilta.

Seuraava yllättävä kävijämäärien ylöspäin pompsahdus sattui Toukokuussa 2006 kun Ihmisgeneraattori alkoi kiertämään pitkin Internetin blogeja. Generaattori tuntuu edelleen olevan varsin suosittu bloggaajien sivuilla sekä foorumeilla ketjujen muodossa.

Tammikuussa 2006 sivuston ulkoasua uusittiin radikaalimmin, mutta muutos oli silti vain pieni parannus. Yksittäisiä sivuja uusitaan aina välillä, tietojen, taitojen ja sivujen päivittyessä. Viimeisimpinä vuosina sivu on kehittynyt usein. Nyt menossa on löyhästi laskettuna Pikkupaprikan seitsemäs versio.

Millä?
Pikkupaprikan teknisiin uudistuksiin on ilmestynyt alun pelkän html-koodailun lisäksi css, php ja MySQL. Kotisivutilakin on noussut alun kymmenestä megasta jo suurempiin sfääreihin. Alunperin sivut rakenneltiin ihan vain M$ Wordilla ja M$ FrontPagella. Nyttemmin itse koodaus tehdään Scitellä ja kuvia muokkaillaan pääasiassa Paint Shop Prolla sekä vektorikuvia Inkscapella. Hätätilanteessa turvaudutaan Gimpiin.

Kehityksen suuntaa ei ole määrätty, eikä päämäärä ole tiedossa. Sivuja pidetään linjoilla ja kehitellään aina kun inspiraatiota ja ideaa tulee. Kehitysideoita, haukkuja ja kehuja otetaan mieluusti vastaan. Palautteen avulla sivuston on mahdollista kehittyä parempaan suuntaan.

Nimi?
Toinen usein (kahdesti tähän mennessä) kysytty kysymys on Pikkupaprikan nimi. Sivustolle piti osoitetta valitessa keksiä nimi. Koska oli tullut pökättyä ruukkuun paprikasta talteenotettuja siemeniä, jotka sitten olivat biologisen syväkoodauksen mukaisesti alkaneet kasvaa ja olivat tuottaneet jopa hedelmää, oli siinä "hyvä" nimi sivustolle. Nimi ei koskaan ole tuntunut mitenkään erikoisen hyvältä, mutta nyt tuo on sen verran vakiitunut, ettei vaihtaakaan voi. Lisäksi nimi on sen verran erikoinen, että huono sekoittaa mihinkään muuhunkaan.

Mistä jutut tulevat?
Suurin osa Pikkupaprikan sisällöstä on kehittynyt julkisissa kulkuvälineissä istuessa tai suihkussa seistessä (alasti). Osa jutuista on alkanut muhimaan kuupassa nukkumattia odotellessa. Jutut kirjoitellaan sivuille joko raakileina, tai sitten ne muhivat myssyn alla vuosikausia. Yleensä idea perustuu yhden "vitsin" varaan, joka harvemmin sellaisena riittää mihinkään.

Jatkuva kehitys ja mielipidemittaus
Kaikilla Pikkupaprikan varsinaisilla sisältösivuilla on äänestysjärjestelmä jonka kautta voi jättää mielipiteen kustakin (hihihihihii) sivusta. Lisäksi palautetta voi laittaa muillakin keinoin. Vieraskirja on yksi suosittu tapa. Lisäksi käytössä on Palautelomake. Sähköpostia voi pökkästä osoitteeseen webmaster at pikkupaprika.com.

Muita sivustoja
Pikkupaprika "laajenee". Uutena tulokkaana Pikkupaprikan kyljessä toimiva, mutta silti oma sivustonsa, joka käsittelee Radioteatterin tuottamaa Knalli ja Sateenvarjo kuunnelmasarjaa. Muitakin sivuja on tulossa, mutta aikaa niiden naputtelemiseen on aina hivenen niukasti.



Kuvia sivuston eri vaiheista:





















Creative Commons License Pikkupaprika.com on lisensoitu
Creative Commons Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva 1.0 Suomi lisenssillä
.